Mentorskap och affärscoaching

Ett gott råd som jag har fått under mina år som företagare är att alltid försöka hitta mentorer som jag kan bolla tankar och ideer med, och som kan hjälpa mig att utvecklas. Men min resa med olika mentorer började egentligen redan 2007 på min första praktikplats under min utbildning till Grafisk formgivare.

Jag påbörjade en tvåmånaders praktikperiod på DM-byrån (fokus på direktmarknadsföring) Starcom 1.1.3 i Stockholm i augusti 2007. Där tilldelades jag handledaren Ewa. Ewa var en fantastisk person. Sprudlande av energi, duktig retoriskt, varm, intuitiv, och en mycket erfaren Produktionsledare/Projektledare. Jag och Ewa fick en fin relation och jag fortsatte att träffa henne i formen av mentor och vän några gånger om året fram till hennes alltför tidiga död elva år senare, 2018. Ewa har betytt otroligt mycket för mig, kanske främst för att jag upplevde att hon trodde så helhjärtat på mig som grafisk formgivare, och att jag platsade väl i reklambyrå-världen. Hon såg mina styrkor och försökte också hjälpa mig att förstärka dem.

2019 kom jag i mitt företagande i kontakt med Almi som arbetar med att hjälpa företag att utvecklas. Eftersom jag var ny som företagare blev jag erbjuden ett ettårigt kostnadsfritt mentorskap genom Almi och fick möjligheten att genom dem välja min egen mentor. Jag valde en erfaren kvinna som själv varit företagare i många år, dock i en helt annan bransch. Det ettåriga mentorskapet med Yvonne har precis avslutats och jag har lärt mig, och utvecklats massor i mitt företagande. Yvonne har hjälpt mig att bena ut vad som är viktigt att fokusera på, och vad jag behöver göra för att få min verksamhet att fortsätta rulla och bära frukt. Corona-året har varit tufft på det sättet att ingen kunde förutsäga hur detta år skulle förlöpa, men med hjälp av Yvonne har jag hittat verktygen som gör att jag kan fortsätta ta mitt företag Hjärter Esse in i framtiden.

Under det senast året har jag även valt att gå två stycken affärscoachingsutbildningar, dels genom Michel på Vimentis Group i Göteborg, och dels Catarina Bertlings “Power Up” för entreprenörskvinnor. Under nästa år kommer jag att fortsätta på Catarinas årliga mentorsprogram vilket känns oerhört spännande.

Jag rekommenderar verkligen alla, både egenföretagare och anställda som vill utvecklas i sitt arbete att skaffa en mentor. Det har varit guld värt för mig under hela mitt arbetsliv. Det är också väl investerad tid och pengar att gå några affärscoachings- och säljutbildningar.

Framöver under februari till april 2021 kommer jag att ta emot min första praktikant på Hjärter Esse. Jag ser framemot att Sandra kommer till mig, och att få hjälpa en annan kvinna att utveckla sina styrkor.Tidigare luckor