Journalistik, Skrivlära & Content

Denna lucka kommer handla om ett av mina favoritämnen: Journalistik och Skrivlära, men också om kopplingen till marknadsföringsbranschens Copywriting och Content Marketing.

Som jag skrivit i en tidigare lucka har jag under hela mitt liv varit fascinerad av tidningar, magasin och böcker. Som barn och tonåring läste jag otroligt mycket böcker, och jag har också skrivit mycket ända sedan barnsben. Alltifrån sagor och artiklar, till dagboksanteckningar, dikter och poesi. Det har hjälpt mig att skriva i många svåra skeden i livet, och jag har inte alltid skrivit med avsikt att det ska läsas av andra, även om jag naturligtvis ibland gjort det också.

Under min utbildningstid, både i gymnasiet och på högskolan har jag också läst mycket typografi och skrivlära. Min största utmaning kom då jag skulle skriva min magisteruppsats.

När jag skulle skriva Magisteruppsats under våren 2018, fick jag kasta alla mina föreställningar om hur jag skriver en bra text överbord, och börja lära mig ett nytt sätt att skriva, med tre månader på mig. På redovisningsdagen blev hela uppsatsen (i mitt tycke) sågad av examinatorn, och jag skrev praktiskt taget om mina 55 sidor magisteruppsats på tre veckor.

Det jag oftast får höra när jag skriver är att jag skriver personligt och oerhört nära det ämnet jag behandlar i min text. Det är något jag är stolt över och ofta får beröm för. Det är dock inte vad som förväntas i en uppsats på Magisternivå. Inte ens när det är en Magisteruppsats i ämnet journalistik, och med det känsliga ämnet Hedersrelaterat Våld.

Intervjun med Sara Mohammed på GAPF (“Glöm aldrig Pela och Fadime” – En organisation som arbetar med Hedersrelaterat Våld) som jag var så stolt och glad över att få möjlighet till, tvingades jag lyfta ur uppsatsen efter examinatorns inrådan. Ni kan läsa både Magisteruppsatsen och intervjun med Sara Mohammed (Som jag trots allt skrev ihop ett reportage av) i länkarna nedan.



I arbetet som journalist skulle jag trivas bäst med att arbeta med djupare reportage och det som kallas för grävjobb. Jag vill skriva texter som berör och som kommer nära de personer som läser reportaget. Jag vill att publiken ska känna något i hjärtat när de läser mina texter, att de ska lära sig något av texterna, och att reportaget ska göra skillnad för samhället och världen det berör.

Detta är också något som blivit oerhört viktigt i dagens marknadsföring. Dagens marknadsföring måste beröra på något sätt för att nå fram till den tilltänkta målgruppen. 2010-talets bransch-modeord Content Marketing och dagens Copywriting är kraftigt influerat av journalistikens värld.

Tänk på er absoluta favorit-reklam. Vad är det som gör att ni tycker att den är så bra, vad får den er att känna, tänka och göra?

Personligen älskar jag Kavli Mjukosts klassiker (Länk till Youtube-klipp nedan), men även Icas följetong som verkar kunna spinnas på i evighet.




Tidigare luckor